Vest da će svi oni koji još uvek nisu zamenili paprinu vozačku za biometrijsku morati to da učine najkasnije do 10. juna 2014. uznemirila je mnoge vozače koji poseduju staru, važeću dozvolu koja ne ističe do navedenog roka. Jedan od razloga za to je strah zbog mogućih gužvi na šalterima MUP-a, a drugi dodatni novčani izdatak koji ih tom prilikom očekuje.

Broj pristiglih komentara i vaše reakcije na vest o krajnjem roku za zamenu starih vozačkih dozvola pokazuju veliku zainteresovanost za ovo, ali i ogorčenost i pitanja upućena nadležnima zbog čega neki od nas moraju da zamene dozvole iako na starim piše da važe i nakon 10. juna. Takođe, postavlja se pitanje da li je odluka utemeljena u zakonu.

Kako bismo razjasnili ovaj problem i došli do pravog odgovora, obratili smo se Damiru Okanoviću iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. Saznali smo da se pravni osnov za ovakvu odluku nalazi u članu 351. Zakona o bezbednosti saobraćaja.

U stavu 4. ovog člana kaže se da „postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona.“

„S obzirom da je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske“, objašnjava Okanović.

„Jedini način da se ova odredba promeni bila bi izmena samog zakona“, smatra Damir Okanović. Prema njegovom iskustvu, olakšavajuća okolnost u čitavoj priči je to što službenici MUP-a prilikom zamene ne zahtevaju novo fotografisanje i potpisivanje, s obzirom da mogu da iskoriste već postojeće podatke sa biometrijske lične karte, što donekle olakšava i skraćuje proceduru.

O tome govori i stav 4. u članu 6. novog Pravilnika o vozačkim dozvolama gde se kaže da se „fotografija i potpis podnosioca zahteva mogu, uz njegovu saglasnost, preuzeti i iz elektronske baze biometrijskih podataka lica“.

Iako o opravdanosti zakonske odredbe možemo da polemišemo, uzevši u obzir date okolnosti kao i činjenicu da do isteka roka imamo još pet meseci, da ne bismo došli u situaciju da svi krenemo po nove dozvole u poslednjem trenutku i tako stvorimo gužve na šalterima, bilo bi dobro da taj posao obavimo blagovremeno. Na taj način poštedećemo sebe čekanja u redovima, nerviranja i gubitka vremena.